Welke soorten kansspelen zijn er?

02/03/2020   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Er zijn allerlei soorten spellen waarmee je (geld)prijzen kunt winnen. Deze spellen worden kansspelen genoemd. De Kansspelautoriteit houdt toezicht op verschillende vormen van legale kansspelen. Hieronder vallen speelautomaten, loterijen, weddenschappen en casinospellen. Ook is er bingo en promotionele kansspelen. Voor de twee laatstgenoemde heeft men geen vergunning nodig. Om je meer inzicht te geven in de verschillende kansspelen, vind je hieronder een korte uitleg.

Spelautomaten

Er zijn allerlei spelautomaten en gokkasten, zoals de welbekende fruitautomaat. Daarnaast kun je ook spelen op poker-, bingo- en roulette-automaten. Er zijn twee soorten automaten te onderscheiden:

  1. Slotmachines
  2. Videomachines

Slotmachines hebben een mechanisme met 3 of meer rollen. Ze werden vroeger, en soms nog steeds, bediend met een arm of hendel aan de zijkant. Tegenwoordig hebben ze vaak een 'spin' of 'bet'-knop aan de voorkant van het apparaat. Een videomachine heeft een beeldscherm, waarop gespeeld kan worden en biedt daarom meestal meer mogelijkheden dan een slotmachine.  

Loterij

Bij een loterij maak je kans op een prijs, waarbij de winnaar door het lot wordt bepaald. De deelnamecijfers op je gekochte lot bepalen of je wint, of niet. De uitkomst van een loterij is onvoorspelbaar, vandaar dat het een kansspel wordt genoemd. Zeker bij grote loterijen is de kans dat je een grote prijs wint, klein. Maar zeg nooit nooit, want je kunt ook zomaar geluk hebben. En juist die kleine kans is de reden daat veel mensen meedoen met een loterij.

kansspelen

Weddenschappen

Ook weddenschappen vallen onder de kansspelen. De Wet op de kansspelen staat twee soorten weddenschappen toe: sportweddenschappen en weddenschappen op paardenraces. Die zijn dan wel aan strikte regels gebonden. Zo zijn er beperkingen voor jonge deelnemers tot 25 jaar, is 'live betting' verboden en gaat een flink deel van de opbrengst naar sportkoepel NOC*NSF. Voor de paardenraces is er maar één organisator, die een vergunning heeft om als totalisator de prijzenpot te verdelen. Andere weddenschappen, zoals het wedden op de uitslag van het songfestival of de Tweede Kamer verkiezingen, zijn in Nederland niet toegestaan. 

Bingo’s en promotionele kansspelen

Bingo, het Rad van Fortuin en het vogelpiekspel zijn voorbeelden van kleine kansspelen. Hiervoor hoeft men geen vergunning aan te vragen. Wel gelden er allerlei voorwaarden.

Ook zogenaamde promotionele kansspelen zijn vergunningsvrij. Dit zijn bijvoorbeeld winacties om een bepaald product onder de aandacht te brengen. Een bepaalde code in een verpakking of een voorwerp in een zakje chips. De voorwaarde is wel dat het deelnemen aan een promotioneel kansspel gratis is en dat er duidelijke algemene voorwaarden zijn. Meer informatie vind je hier.