Splitsen bij Blackjack, hoe werkt dat?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Tijdens het spelen van een spelletje blackjack kan je als speler op tal van verschillende manieren de uitkomst van het spel beïnvloeden. Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is ervoor te kiezen om kaarten te splitsen. Net zoals voor de andere hulpmiddelen die worden geboden tijdens het spelen van een spelletje blackjack, zoals bijvoorbeeld verzekeren, geldt ook voor het splitsen dat er verschillende voor- en nadelen aan verbonden zijn. Voor de meeste (nieuwe) spelers is het niet altijd even duidelijk in welke situatie ze nu wel en in welke ze niet moeten splitsen. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je kunnen vaststellen dat de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld één en ander duidelijk kan maken.

Hoe werkt splitsen bij blackjack precies?

In eerste instantie is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat splitsen niet altijd tot de mogelijkheden behoort. De mogelijkheid om twee kaarten te splitsen over twee handen wordt uitsluitend geboden op het moment dat er sprake is van twee dezelfde kaarten. Deze kaarten kunnen alles zijn. Het kan dus gaan om twee kaarten met een waarde van twee, maar ook om twee azen. Je moet jezelf, voordat je gaat splitsen, de vraag stellen of de kaarten die je in de hand hebt wel de moeite waard zijn om te splitsen. Dat is namelijk niet altijd het geval.

Splitsen van kaarten over twee handen

Op het moment dat je er voor kiest om je kaarten te splitsen, betekent dit meteen dat er vanaf dat ogenblik gebruik zal worden gemaakt van niet één, maar twee handen. Dit zorgt er ook meteen voor dat je als speler verplicht bent om een tweede inzet te plaatsen. Je kunt namelijk niet met één enkele inzet spelen met twee verschillende handen. Zodra je een nieuwe inzet hebt geplaatst, zal de dealer een nieuwe kaart uitdelen aan iedere hand. Dit zal er voor zorgen dat je in elke hand weer twee kaarten komt te beschikken. Mocht je na de gedeelde kaarten opnieuw een gelijk paar hebben kun je er opnieuw voor kiezen om te splitsen. Bij een nieuwe, derde hand spreekt het voor zich dat er opnieuw een extra inzet dient te worden geplaatst. Daarna speel je alle drie de handen uit, zoals je dat ook anders ook zou doen.

Splitsen Blackjack

Afwijkende spelregels bij het splitsen van azen

In de praktijk kan er worden gesteld dat het splitsen bij Blackjack het interessantst is wanneer er sprake is van een paar azen. Dit omwille van verschillende redenen. Op het moment dat er voor wordt gekozen om Azen te splitsen betekent dat namelijk dat je niet één, maar twee keer over een zachte hand komt te beschikken. Let wel, bij menig aantal spelletjes blackjack geldt na het splitsen van azen dat je bij het trekken van een 10 als tweede kaart geen blackjack krijgt, maar gewoon 21 punten. Dat is een nadeel, want vaak geldt er een bonus bij blackjack, maar als je allebei de handen wint kun je ook op deze manier uiteraard nog altijd rekenen op een mooie uitbetaling.

Hoeveel keer mag je splitsen in blackjack?

De regels die worden gehanteerd voor wat het splitsen in blackjack betreft kunnen in de praktijk verschillen. Wat betekent dat nu concreet? Bij de meeste spellen mag je slechts drie keer splitsen. Dit betekent dus dat je maximaal met vier verschillende handen zal spelen. Echter, er zijn ook blackjack-versies die daarvan afwijken en die een minder of zelfs een groter aantal keren splitsen toestaan. Omwille van deze reden is het altijd een goed idee om je even te verdiepen in de voorwaarden van het blackjack-spel dat je gaat spelen. Zo voorkom je geconfronteerd te worden met verrassingen.

Waarom ligt de focus vaak op het splitsen van azen?

Ondanks het feit dat je met alle kaarten mag splitsen, zolang er dus maar sprake is van een paar, is het in de praktijk zo dat de focus bij heel wat mensen toch komt te liggen op het splitsen van azen, hoe komt dat precies? Heel eenvoudig. Het splitsen van azen is zo interessant omdat er op die manier sprake is van niet één, maar van twee zachte handen. Met andere woorden, op het ogenblik dat je jezelf met andere kaarten stuk zou spelen wordt de waarde van de Aas verlaagd van 11 naar 1. Op deze manier krijg je een tweede kans aangeboden waardoor je de speelronde uiteindelijk toch nog winnend kan afsluiten.